« Tilbake

Zephyr

Vakre Zephyr med fulle seil

Zephyr er konstruert av Johan Anker og bygget Bergen i 1910. Båtens opprinnelige navn var trolig Vivi og båten ble sannsynligvis bygget til Bergensutstillingen i 1910 (Johan Anker av Elin Kragseth Vold og Ole Engen, Cappelen 2003). I Lloyds register of Yachts fra 1911 -12 er Theodor Amelu oppført som eier. Av årboka fra KNS 1915-15 fremkommer det at båten har fått navnet Zephyr. Eier er nå Eyolf Berg-Olsen i Bergen. Av KNS årboka for 1921-22 fremkommer det at eieren er J.M. Knudsen i Haugesund. I 1930 er det Edvard Ringen i Haugesund som overtar båten. Siden den gang har Zephyr tilhørt samme familie. Edvard Ringen jr. og Tore Bjordal, nevø av Ringen, overtok båten sammen med to andre i familien i 1990. Det var disse fire som ga båten til Stiftelsen Haugesjøen med forbehold om at stiftelsen Haugesjøen sørget for vedlikehold og istandsettelse.

Zephyr fremstår som svært autentisk. Ifølge Tore Bjordal er det kun riggen som har blitt endret siden ca. 1930. Da ble den opprinnelige gaffelriggen erstattet av en mer moderne bermudarigg. Den første bermudariggen havarerte tidlig på 60-tallet og ble erstattet av en mindre rigg. Denne riggen følger båten i dag. Interiøret fra 1910 er langt på vei intakt.

Johan Anker (1871-1940) regnes for en av de tre (Colin Archer og Bjarne Aas) fremste seilbåtkonstruktørene vi har hatt i Norge. Han er kjent som en linjenes mester. Hans båter var blant de raskeste i verden helt frem til 2. verdenskrig. Seilbåter tegnet av Anker vant bl.a. OL-gull 6 ganger. Om båtklassen: Zephyr er omtalt som en 7mR. Det vil si at båten er tegnet med utgangspunkt i den første inter- nasjonale meter-R regelen som ble vedtatt under en internasjonal konferanse i London i 1906. 7mR viser ikke til den faktiske lengden på båten, men at båten er   konstruert etter en måleregel/formel som vil gi relativt like betingelser under regattaseiling med båter som er tegnet etter samme formel. Båter tegnet etter denne regelen ble fra 1913 markert med en K i seilet.

Fakta

Konstruktør: Johan Anker (båt nr. 95)
Båtbygger/byggested: J. Gjerstad, Bergen
Bygget til Bergensutstillingen 1910
Byggeår: 1910
Lengde: 10,95 meter (33 fot)
Bredde: 2,21 meter
Mastehøyde: 14 meter
Byggemateriale: Hud av mahogni, bunnstokker av stål, ribber og kjøl i eik, ballastkjøl i bly.
Ingen maskin
Rigg: Opprinnelig gaffelrigg. Nå bermudarigg.
Klasse: 7 meter R
Seilnummer: K3

Last ned PDF